Aizvadīts Ekoskolu Ziemas forums 2023

Trīs mūsu novada ekoskolas – Zantes, Irlavas un Tukuma 3. pamatskola no 24. līdz 26. februārim piedalījās 8. Ekoskolu ziemas forumā, kas norisinājās Valmierā. Šogad Vides izglītības fonda organizētajā pasākumā satikās 230 jaunieši un skolotāji no visām Latvijas ekoskolām, lai aktīvi iesaistītos ar vides aizsardzību un vides izglītību saistītās apmācībās un praktiskās nodarbībās, uzmanības centrā izvirzot klimata pārmaiņas, aprites ekonomiku un ilgtspējīgu mobilitāti un pārtikas sistēmas. Mūsu skolēnu lielākais izaicinājums bija hakatons jeb ideju maratons sadarbībā ar RTU Zinātnes un inovācijas centru. Tika meklēti risinājumi Valmieras novada pašvaldības, SIA “ZAAO” un Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centra mestajiem izaicinājumiem, kas saistīti ar mobilitāti, resursu patēriņu un pārtikas sistēmām. Ar lepnumu varēja klausīties jauniešu inovatīvās idejas, kā, piemēram, aplikācijas radīšana, kas nodrošina tiešās pārtikas ķēdes no ražotāja līdz patērētājam, pilsētvides infrastruktūras maiņa, bonusu sistēmas izveide velo un sabiedriskā transporta lietotājiem, mikro zaļumu audzēšana skolās, un daudz citu ideju.

Starp izglītojošām, vides ekspertu vadītām nodarbībām, pieredzes un saliedēšanās pasākumiem, jaunieši savus spēkus pārbaudīja divu stundu garā nakts trasītē, izklaidējās ar Vidzemes augstskolas improvizācijas teātri ViA Gars un ballējās kopā ar grupu “Džentelmeņu špagats”.

Foruma laikā praktiski tiek apgūtas videi draudzīgas un ilgtspējības principiem atbilstošas rīcības. Katram līdzi ir sava krūzīte, ūdens pudele, roku dvielis, ēdienkartē ir iespējami samazināts dzīvnieku izcelsmes produktu daudzums, šķiroti atkritumi. Noslēgumā visi kopīgi veicām radošo uzdevumu sabiedrības informēšanai “Salabo pasauli!”.

Paldies mūsu jauniešiem – Madarai Drūnesei un Rolandam Dreimanim (Tukuma 3.pamatskola), Enijai Šteinai un Elēnai Šteinai (Irlavas pamatskola) un ….. (Zantes pamatskola). Skolotājām – Egijai Tīsei un Lailai Matīsai (Tukuma 3.pamatskola), Elitai Osei (Zantes pamatskola), Velgai Saulītei un Initai Švānei (Irlavas pamatskola).

Paldies par atbalstu skolas vadībai, paldies Tukuma novada Izglītības pārvaldei par iespēju nokļūt forumā visām ekoskolām!

Informāciju sagatavoja:

Ekoskola